Vrijwilligers

De rol van de vrijwilligers is cruciaal. Zij vormen samen met de verpleegkundigen één van de pijlers van Hospice Zuider Amstel (HZA).
In hun werk staat het welbevinden van de bewoners centraal. Zij zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk aan de individuele wensen van bewoners tegemoet gekomen wordt. Voorop staat een gevoel van “thuis’ creëren, met liefdevolle aandacht en gedegen kennis te werk gaan en tevens het huishouden draaiende houden.
De coördinatoren van HZA zijn de eindverantwoordelijken voor het functioneren van de vrijwilligers en zijn tevens de vraagbaak waar vrijwilligers zich altijd tot kunnen wenden.
Behalve vrijwilligers, ter ondersteuning van de bewoners, zijn er ook altijd vrijwilligers voor andere zaken zoals:

* Tuinonderhoud
* Diverse klusjes
* Boodschappen

Hoe word ik vrijwilliger?

Vrijwilliger kan iedereen worden die empathie heeft met terminaal zieke mensen en bereid is om een aantal uren per week aan dit werk te besteden. Er is geen specifieke vooropleiding nodig, alleen een warm hart. De basisopleiding, die voor een vrijwilliger in de terminale zorg nodig is, wordt u door onze coördinatoren gegeven.
U kunt zich via het websiteformulier aanmelden, of telefonisch via 06-18032017.
Wij nemen n.a.v. van de aanmelding zo spoedig mogelijk contact met u op voor een kennismakingsgesprek.

Taken van een vrijwilliger

Vrijwilliger zijn bij terminale bewoners vergt inlevingsvermogen en flexibiliteit. Meebewegen en aanvoelen wat nodig is, zijn echt waardevolle kwaliteiten die van belang zijn. Er gewoon zijn voor de bewoners, in de breedste zin van het woord, is de belangrijkste taak. Dit kan tot uiting komen op diverse manieren. Denk bijvoorbeeld aan iets te eten maken, een gesprek voeren, soms naar of uit bed helpen en soms de verpleging assisteren met lichamelijke verzorging. Het ontvangen van het bezoek van de bewoner en deze voorzien van koffie of thee, zoals u thuis zelf ook gasten ontvangt. Soms gewoon een hand vasthouden of troosten. Vooral luisteren naar de behoefte van de bewoner. Een schouder om op te steunen aanbieden, ook voor de naasten van de bewoner indien nodig.
Het woord ‘soms’ komt vaak voor, omdat een hospice een geheel eigen leefomgeving is, nooit voorspelbaar en dus heel afwisselend.

Cursussen

Een vrijwilliger krijgt een basiscursus van een aantal dagdelen. Deze cursus wordt door de coördinatoren gegeven. Tijdens het volgen van deze cursus loopt u met ervaren vrijwilligers een aantal diensten mee. Tijdens deze cursussen krijgt u, behalve zorg over de behoeften van de bewoners, ook een aantal praktische lessen, zoals bijvoorbeeld ‘hoe te tillen’. Onze verpleegkundigen en coördinatoren zijn uiteraard ook altijd bereid om al uw vragen te beantwoorden.

Vergoedingen

Het woord vrijwilliger zegt het al. Het betreft hier onbetaalde werkzaamheden. De reiskosten die u als vrijwilliger maakt kunnen echter wel vergoed worden.